Mijn Ervaring

Boven-Lesse te Paard

Mijn Klacht,
Mijn Waarom

Onderwerpen & Programma

Praktische Beschrijving

Photo Album

Routing

Paardwandelingen Technieken

Ardennen Flora & Fauna

Ons Contacteren... en meedoen ?

Links
Reizen te paard al gedaan : Côte d'Opale, Pays Cathare, Sierra de Guarra, Sierra Nevada, Connemara, Auvergne, Mongolie.
Diploma van eerste zorgen van de Belgische Rode Kruis.

Paardrijden deed ik voor het eerst toen ik amper 6 was en nadien doorliep ik waarschijnlijk dezelfde fasen als de meeste andere paardenliefhebbers. Elk week-end en gedurende alle schoolvakanties kon je mij in de manège vinden. Mijn opleiding kreeg ik van wijlen Joseph Botton, meester-rij-instructeur, fokker en toenmalig eigenaar van het rijcentrum Ry d’Ave aan de rand van de Ardennen. Van alle disciplines heb ik geproefd : dressage, hindernissen, voltige, ADEPS - stages en tenslotte trektochten.

Pays Cathare

Toen ik 12 was nam ik deel aan mijn eerste echte trektocht van 5 volledige dagen. Ik leerde zijn aangepaste rijtechnieken. Elk jaar begon ik opnieuw onder de leiding van Joseph, maar steeds met een ander einddoel. Tijdens de rest van het jaar mocht ik, ofschoon nog zeer jong, de klanten van Joseph begeleiden tijdens hun tochten van 1 tot 2 uur in de buurt van de manège. Toen ik op mijn achttiende naar de ULB trok, integreerd ik me vrij snel in de studentenkring van de rechtsfaculteit en nam er al gauw de sportieve touwtjes in handen.Vanaf het eerste jaar begon ik met de organisatie van volledige week-ends paardrijden, ten behoeve van alle liefhebbers van nieuwe en originele sensaties. Wat een sfeer !

Het was toen dat ik kennismaakte met een kleurrijke figuur, afkomstig van Redu en die ik de bijnaam «De oude bosbeer» had gegeven, een bijnaam die hem als gegoten paste. Ook Etienne A. was een gepassioneerde van tochten te paard. Van hem leerde ik mijn tochten meer inhoud geven en ze professioneel aanpakken. Jarenlang hebben wij samen gereden, samen met onze groepen en kennissen tot groot plezier van onze aanhangers maar steeds met oog voor een zachte vorm van natuurlijkvriendelijke opvoeding. Ik heb het ook aan Etienne te danken dat ik sublieme momenten kon doorbrengen met internationaal gelauwerde fondruiters uit de regio en ze zelfs kon vergezellen naar het wereldkampioenschap in Dubaï in de Verenigde Arabische Emiraten. Het was voor mij een onvergetelijke ervaring nadat ik het beste van mezelf had gegeven in milieus met harde persoonlijkheden, al te vaak individualistisch en te zeer op zichzelf ingesteld.

Op onze tochten was het bijna met afgunst dat wij onze geheime plekjes ontdekten, dat wij onze gezellen leidden over verborgen wegen en smalle paadjes tussen het onderhout, doorheen beken en doorwaadbare riviertjes.

Vandaar mijn voorstel samen deze mooie streek aan de Boven - Lesse te verkennen en u deelachtig te maken aan de groeiende belangstelling voor deze regio, die niet zo ver verwijderd is en openstaat voor iedereen die houdt van de natuur en er respect voor heeft...

Sierra de Guara      Pays Cathare© 2002 Vincent Damseaux